Lätkä -pentue 2019

TK3 BH Never Never Land Q'Killer Mini & 

POHJ TVA FI TVA FI VPVA LV TVA EE TVA SE TVA NO TVA Uunodg

Maisa & Uuno


Maisa astutettiin onnistuneesti viikolla 10 ja tiineys varmistui ultrassa 8.4.2019

Tiineysröntgen paljasti 6 kpl pientä koiranalkua 2.5.2019

Pentuja odotetaan syntyväki viikolla 19!

(Kaikki pennut ovat alustavasti varattuja)

Koska Maisan toinen pentue onnistui niin upeasti ja omistajat olivat tyytyväisiä kasvatteihini, virisi pikkuhiljaa ajatus vielä yhdestä pentueesta. Se tulee olemaan Maisan kolmas ja toki viimeinen :)

Odotan Maisalle juoksuja heti ensi vuoden alkuun ja silloin matkaamme sulholaan aivan mielettömän ihanan uroksen luo, viralliselta nimeltään Uunodg ja tuttavallisemmin Uuno. Kiinnostus Uunoon heräsi erään tulevan pennun omistajan ansiosta, joka on saanut treenata ja kisata Uunon kanssa agilitya ja toki kehui pojan maasta taivaisiin. Mietin hetken että onpas tutun niminen koira ja pian totesin että no tokon tuloslistoissahan olen tähän urokseen törmännyt. Päätin ottaa yhteyttä Minna -omistajaan ja tutustuttani tähän parivaljakkoon oli päätös aika nopeasti selvä. Aivan ihanan avoin, rauhallinen, rento ja ystävällinen, hyvähermoinen uros. Minulle oli tärkeää nähdä uros sen omassa arkiympäristössä ja ihastuin ikihyviksi. Voivatko bordercolliet olla tällaisia? Kävelylenkin jälkeen kotipihalla Uuno tarjosi minulle keppiä heitettäväksi, totesi että ahah ei sitten, työnsi kahvipöydässä päänsä lempeästi syliini, pari rapsutusta ja eteisen lattialle nukkumaan. Siitä sitten vielä hännän heilutukset kun harppasin pojan yli ja lähdin kotimatkalle :D Mitäpä siihen lisäämään.

Tokihan kävimme läpi myös muita Uunon ominaisuuksia ja ilmanmuuta myös koulutettavuutta, treenijuttuja ja kisailuja. Minna kertoi Uunon olevan erittäin upea harrastuskoira, aina valmis ja innokas tekemään, iso moottori joka käy töitä tehdessä ja sammuu leppoisaksi perhekoiraksi vapaa-aikana. Minna on kunnianhimoinen treenaaja mutta kuitenkin pilke silmäkulmassa ja heidän tekemisessään näkyykin hyvin ilo ja hännän huiske.

Uuno on kennel Woollandian ensimmäisestä pentueesta ja sen isä on legendaarisen Swedun (Trentino´s Great Meet) poika Zagga eli Tammikallion Zagal. Uunon emä on Woollandiassa jalostuslainassa ollut Tigr eli Tea Bartolovi Drovi, joka on Aino Pikkusaaren Kroatian tuonti. Uunon sisko Tiikeri jäi kotiin Woollandiaan ja on siellä saanut 3 pentuetta. Myös Uunolla on yksi pentue ennestään Woollandiassa Wenjan eli Hopeaketun Wenja Valkosipulin kanssa. Kaikissa näissä Swedun linjan koirissa toistuu erinomaiset, hyvähermoiset työkoiran luonteet. Ne ovat olleet erittäin pidettyjä koiria niin tilatöissä kuin harrastuksissakin.

Uunon ensimmäinen pentue Woollandiassa: http://woollandia.weebly.com/tuntematon-sotilas-pentue.html

Uuno on ollut aina varma suorittaja myös kisakentillä ja sen tittelirivistö onkin aikamoisen vaikuttava. Tokossa kilpailemisen Uuno ja Minna aloittivat pian Uunon täytettyä yhden vuoden ja saman vuoden syksyllä Uunosta tuli jo Suomen tottelevaisuusvalio. Kilpailut jatkuivat kotimaan lisäksi myös ulkomailla ja vuoteen 2015 mennessä Uuno oli saavuttanut viiden maan tottelevaisuusvalion arvon. Näiden lisäksi Uuno on myös vesipelastuksen valio, joka tuli vuonna 2016. Näiden lisäksi Uunolla on koulutustunnukset paimennuksessa ja palveluskoirien erikoisjäljellä. Vesipelastuksessa ja erikoisjäljellä Uuno kisaa edelleen aktiivisesti. 


Uunosta voit lukea lisää sen ja koirakavereidensa blogista: http://rasputti.blogspot.com/

Minnan YouTube kanavalla on paljon videoita Uunosta: https://www.youtube.com/user/rasputti

Olet myös tervetullut tapaamaan Uunoa ja Minna Jokoisiin mikäli kiinnostuit pentueesta :)
Terveydestä

Uuno on terverakenteinen paimenlinjainen uros jolla on virallisesti kuvatut lonkat A/A ja kyynärät 0/0. Myös olat on kuvattu samassa yhteydessä terveiksi. Uunon silmät ovat terveet (uusintapeilaus marras-lokakuussa) eikä sillä ole ollut mitään allergioita tai iho-ongelmia. Muutenkin Uuno on vieraillut eläinlääkärillä hyvin harvakseen, lähinnä pakollisilla rokotuksilla.

Suku ja terveysriskit:

Uunon yhdellä siskolla on ocd ja toisen siskon Tiikerin kahdella pennulla on ocd. (Tiikerillä on 3 pentuetta). Molemmissa pentueissa joissa on ocd , tulee riski myös isän puolelta. Tiikerin ekassa pentueessa ei ole yhtään ocd pentua. Siitä on käytetty yhtä urosta jalostukseen (Woollandian Myrsky Leijona) ja sen pentueessa ei ole ocd:tä (täyttävät marraskuussa yhden vuoden). Myrsky Leijonan velipuolella Ruotsissa on epilepsia ja yhdellä on ocd.
Uunon ekassa pentueessa ei ocd:ta.
Maisan toisessa pentueessa on yksi ocd pentu mutta muutoin sen suvussa eikä ensimmäisessä pentueessa ole tiedossa sairastuneita.

Epilepsian suhteen Uunon taustat ovat harvinaisen puhtaat, epilepsian riski on todella pieni ja se on yksi syy mikä tämän yhdistelmän toteuttamisessa painoi vaakakupissa. OCD riskiä ilmanmuuta tässä on ja pyrin siihen, että pennut kaikki välikuvattaisiin sekä ilmanmuuta vakuutettaisiin kattavasti. Tässä kohtaa Uunon upea luonne sekä suvun taustat muuten painavat vaakakuppia riittävästi toteutumisen puolelle <3

Kuvat: Minna Kujanpää
Ei kommentteja: