torstai 9. heinäkuuta 2015

Ruokavalioturinaa

Maisa on ihan pikku-pentusesta saakka ollut barf –koira eli siis raakaravinnolla ruokittu. En tiedä onko termi barf nyt juuri se täsmällinen luonnehdinta, aihe tuntuu nykyään olevan melkoisen tieteellinen ja monimutkainen. Itse ehkä ennemminkin luonnehdin tapaani koiran luonnolliseksi ruokinnaksi joka siis tarkoittaa kaikkea raakaa eläinkunnan tuotetta toisinaan höystettynä soseutetuilla kasviksilla. Minä en siis käytä yhtään viljoja tai maitotuotteita vaan pääpaino on lihoissa. Olen myös minimoinut kaikki purkeista annettavat lisät ja niissäkin käytän mahdollisimman luonnonmukaisia tuotteita kuten orasjauheita ja niistä etupäässä spirulinaa. Kuuriluonteisesti annan myös sinkkitabletteja sekä D- ja/tai C-vitamiineja. Säännöllinen osa näiden lisäksi ovat Nutrolin –öljyt joista viime aikoina olemme käyttäneet etupäässä Sporttia aktiivisten harrastusten vuoksi.

Aikoinaan kun Maisa minulle tuli, olin melkoisen kädetön raakaruokinnassa. Yritin googlailla ja kysellä tietoa jotta osaisin ruokkia pentuani oikein. Monen monta kertaa olin jo luovuttamassa kunnes eräs ystäväni rohkaisi minua vielä yrittämään. Lisäksi sain suuren avun paikallisesta Käpäläkulma –liikkeestä ja sen omistajalta Malin Ekblomilta. Hän neuvoi minua hyvin rautalangasta vääntämällä ja monien vaikeiden viikkojen jälkeen aloin omaksua raakaruokinnan ja sen tuomat edut. Tuli myös uskomattoman hyvä olo aina kun tarjosin koiralleni maittavan annoksen lihaa tai kalaa, kananmunia, jauhettua lohta, sisäelimiä jne jne. Aloin oppia homman niin hyvin ettei minun enää tarvinnut niin tarkkaan punnita saatikka laskeskella mitä koirat milloinkin ovat saaneet. Siirsin jopa kaksi perheemme senioria raaka-ruualle ja niiden vointi parani selvästi vaikka olivat jo ennestään hyväkuntoisia ja terveitä.

Kun suunnitelmat Maisan astuttamisesta alkoivat lähestyä toteuttamisajankohtaa, otin jälleen yhteyttä Malin Ekblomiin jonka kanssa puhelimitse laadimme sopivan ruokavalion. Ennen astutusta tankkasin Maisan ravinnevarastoja suurentamalla A-vitamiinin, D-vitamiinin sekä kalan määrää ruokavaliossa. Tämän tarkoitus oli valmistaa nartun elimistöä tulevaa tiineyttä varten jolloin on mahdollista että ruokahalu hetkellisesti heikkenee. Myös itse tiineys ja imetysaika köyhdyttävät varastoja tehokkaasti. Astutuksen jälkeen aloin antaa Maisalle Nutrolin Sportin tilalla Pentu –öljyä.

Astutuksesta saakka Maisan ruokavalio on koostunut seuraavasti:

- lihoja/lihaisia luita noin 500 – 700 g/vrk
- maksaa 2 – 3 annosta viikossa (100 – 120 g/vko)
- kananmunia 3 kpl/vko
- D-vitamiinitippoja 10 kpl/vrk (20 mikrogrammaa/vrk)
- kalaa kaksi kertaa viikossa
- Spirulina jauhetta 1 – 2 tl/vrk
- Nutrolin –pentua 2 rkl/vrk

 Nyt Maisalla on 6 viikkoa tiineyttä takana ja sen ruokahalu on ihan valtava! Sehän on aina ollut ahne mutta nyt jotenkin ihan järkyttävän nälkäinen. Kun se on syönyt oman ruokansa, tulee se keittiön oven suuhun päivystämään meidän muiden ruokailua kuola valuen ;-D Tästä syystä olen nostanut sen päivittäistä ruokamäärää aika reippaasti kuitenkin tarkkailemalla sen kuntoa ja rasvakerrosta. Periaatteessa loppuvaiheessa tiine narttu voi syödä jopa tuplaten sen normaalin ruokamäärän ja johan tässä kuitenkin synnytystä kohti koko ajan mennään :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti